mini-Cursus
tie dye voor beginners

Draai de stof stevig in elkaar en voeg de uiteinden samen, zodat uit zichzelf een spiraal gevormd wordt. Bind de uiteinden en de stof zelf op gelijke afstanden vast met touw.

Deze techniek kan voor vele ontwerpen worden gebruikt. Vouw de stof in twee├źn en teken (zoals in dit geval) met krijt of potlood een diamantvorm. Naai over deze lijntjes en trek voor het verven de draden stevig aan.

Leg de stof net als een harmonica in regelmatige plooien en bind de stof op gelijke afstanden vast.

Om te marmeren verkreukelt u de stof met de hand en maakt u er een stevige bal van. Voor iedere kleur moet u de stof opnieuw – en anders – kreukelen. Bij groot materiaal moet stukje bij beetje samengebonden worden, totdat een lange, stevige rol ontstaat.

Om rondjes te krijgen bindt u kiezels of bonen in de stof. Voor de afwisseling kunt u munten, kurken, erwten, rijst of schelpen gebruiken.

Leg op regelmatige afstand knopen in de stof.

Leg een steen in de stof en bind daar kris kras draden omheen. Bind de loshangende lap stof op regelmatige afstanden vast, opdat een cirkeleffect verkregen wordt.

Merk met krijt of potlood de stof op willekeurige plaatsen. Pak op deze plaatsen een punt van de stof en leg er een knoop in.